0
Ostali sportovi

Minstarka otkriva: Klupski sport je u krizi

Objavljeno: 11.07.13 u 15:58

alisa-maric

Ministarka omladine i sporta u vladi Srbije Alisa Marić rekla je danas da je srpski klupski sport očigledno u krizi i da, svi ključni faktori, moraju da rade na tome da se preuredi ambijent za investiranje.

„Klupski sport je očigledno u krizi. Ministarstvo je bilo otvoreno za sve klubove u problemima, ali su se oni oslanjali na ad hok rešenja. Problem neće nestati sam od sebe. Klubovi treba da budu sposobni da budu primer funkcionisanja svih drugih asocijacija. Klupski sport je, pogotovo u velikim sportovima, biznis. Zato se u Evropi klubovi prepuštaju tržištu, a manji lokalnoj samoupravi“, kazala je Marićeva na panel diskusiji „Srpski klupski sport – smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva“ u Palati Srbije u Beogradu.

Ona je istakla da država ima obavezu da sport učini privlačnim privatnom sektoru.

„U javnosti se pominju javna preduzeća. Šta ćemo kada javna preduzeća ne posluju dobro ili kada se privatizuju. Da li je to sistemsko rešenje? Takođe, savezi ne stvaraju fondove za klubove u problemima. Došlo je do otuđenja saveza od klubova i klubova od saveza“, navela je ministarka.

Marićeva je kazala da država samo uz pomoć klubova i saveza može da napravi promene u srpskom sportu.

„Tajna održivog funkcionistanja klubova leži u činjenici da je stabilno poslovanje značajnije od rezultata. U junu je usvojena strategija u borbi protiv korupcije. Ako klubovi sami ne doprinesu ostvarenju cilja, država će biti prinuđena da to sama uradi. Ako svi doprinesu, ne treba bežati od kompletne reforme sporta u Srbiji. Jasno je da budžet nije virtuelna i ograničena kategorija“, istakla je ona.

Ministarka je navela da prepreke na putu ka promenama može da bude vlasnička struktura i da svi jasno moraju da se odrede prema privatizaciji.

„Ima prepreka, ali najmanje je ministarstvo tu da se protivi privatizaciji. Moramo da preuredimo ambijent za investiranje. Organizovaćemo ovde, ako bude potrebe, susrete sporta i privrede. Svi bi želeli da klubovi budu uspešni i baza dobrih rezultata reprezentacije“, zaključila je Marićeva.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter