0
Ostali sportovi

Dudaš: Osmeh dece će mi biti najveći uspeh

Objavljeno: 21.05.13 u 10:51

dudas

Najbolji srpski višebojac Mihail Dudaš nalazi se na mestu predsednika Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje AP Vojvodine.

Dudaš je na tu poziciju izabran u oktobru prošle godine i on je objasnio šta to za njega predstavlja.

-Veoma mi je drago što sam izabran za predsednika saveza koji se direktno bavi sportom u školama. Iako sam još uvek fokusiran na svoju sportsku karijeru, ovako nešto mi prija da radim jer u sportu za mlade imam dosta znanja i iskustva. A to što sam mlad je samo podsticaj da se što bolje obučim za ovako nešto – rekao je Dudaš.

Aktivnosti Saveza za školski sport mogu se pratiti putem Fejsbuka na adresi www.facebook.com/sssvojvodine ili preko Tvitera na @sssvojvodine. 23-godišnji Dudaš je objasnio šta su bili planovi kada je došao na tu poziciju i šta se u međuvremenu od toga ispunilo.

-Osnovna ideja je da deci u školi pokažemo koliko je u stvari sport bitna stvar i da od sporta svaki učenik može da ima nešto korisno. Radi se na strategiji koja će škole, profesore i decu pokrenutu da se još više angažuju oko školskih takmičenja i aktivnosti koje ćemo mi sprovoditi u narednom periodu. Od prvobitnih planova je ispunjena neka manja reforma Saveza, ali je u suštini sve ostalo isto – rekao je Dudaš.

Mladi sportista tvrdi kako se ne obazire na neizbežne probleme koje postoje u obavljanju te funkcije.

-Kao i u mom sportu, poteškoće uvek postoje, ali ja uvek nastojim da ne razmišljam o njima. U uslovima u kojima smo, nalazimo svaki mogući način da sprovedemo ispravnu ideju. Tako i ovaj Savez funkcioniše. Saradnja sa koordinatorima okruga je fenomenalna, a saradnja sa generalnim sekretarom Saveza Jasnom Đukić je još bolja. Drago mi je da pored sebe imam tako dobrog saradnika – smatra Dudaš.

Državni rekorder u sedmoboju i desetoboju će biti u prilici i da prvi put bude organizator jednog sportskog takmičenja.

-Sledeći korak je organizacija atletskog takmičenja za decu od prvog do šestog razreda osnovne škole na pokrajinskom nivou. Radi se o takmičenju na tri nivoa, školskom, okružnom i pokrajinskom. Kvalifikacije će se održati u gradovima okruga (Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Senta, Subotica, Novi Sad i Sombor), a finale će biti u Novom Sadu 11. juna. Pozivam sve da nam se pridruže na ovom takmičenju i da podrže mališane u njihovom sportskom nadmetanju – rekao je.

Dudaš je i objasnio na koji način bi trebalo da se pristupi školskom sportu i kako bi deca trebalo da se motivišu za bavljenje istim.

-Moje mišljenje je da se deca u Srbiji i više nego dovoljno bave sportom, ali isto tako mislim da ne postoji sistem koji ih motiviše da se više opredeljuju za školski sport. Sva deca odlaze u klubove, već u ranim godinama i onda neka prolaze dalje, a neka nestaju. Školski sport je baš zato tu, da podrži decu u njihovoj želji za bavljenjem sportom. Najbolji način da se deca privuku u školski sport je motivacija koju ćemo im mi pružiti. Radićemo na tome da uvek imaju na umu da i pored medalje, diplome i postolja, ona imaju još neku korist od svakodnevnih treninga, rada i posvećenosti – objasnio je Dudaš.

23-godišnji sportista je bio skroman po pitanju toga šta bi smatrao uspešnim vođenjem Saveza.

-Najveći uspeh koji smatram da mogu da postignem je osmeh dece na sportskim manifestacijama – zaključio je Dudaš.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter