0
Extreme

Uspeh srpskog fristajlera

Objavljeno: 15.04.13 u 16:52

Aleksandar Petrovic

Aleksandar Petrović – Aljoša, napravio je istorijski uspeh u prvom kolu Svetskog šampionata u Akvabajk takmičenju skutera na vodi u klasi Freestyle, zauzevši 4 mesto.

Od 28. do 30. marta u kineskom gradu Šanua, Hainan održano je prvo kolo svetskog šampionata Akvabajk u klasi slobodni stil (“freestyle”) na kome su učestvovali najbolji vozači sveta u ovoj disciplini.

Prvi put u svojoj istoriji i Srbija je imala svog predstavnika, Aleksandra Petrovića, koji se takmičio u najjačoj klasi 1200 (PRO) zauzevši četvrto mesto u prvoj vožnji i treće u drugoj, da bi konačni rezultat bio više nego dobro četvrto mesto u generalnom plasmanu, što daje odličan početak sezone koja se nastavlja u junu na Sardiniji, a potom u Monte Karlu, Dohi, Ibici, i Abu Dabiju.

Petrović je rođeni Beograđanin koji je proteklih 10 godina živeo na relaciji Beograd – Majami. Ovim ekstremnim sportom Petrović se bavi tek nešto više od 4 godine, ali mu to nije predstavljalo problem da 2011. godine postane prvak Amerike u klasi 900 AM.

Posle osvojenog prvog mesta na američkom nacionalnom šampionatu, Petrović prelazi u najjaču 1200cm3 (PRO) klasu koja se boduje za svetski šamionat u Akvabajku, koji je u sklopu Internacionalne Motonautičke Unije UIM.

Klasa fristajl je takmičenje u izvođenju atraktivnih i opasnih bravura. Svaki takmičar ima na raspolaganju tri minute za koje treba da izvede što atraktivnije akrobacije nakon čega sudije ocenjuju kompeksnost programa i reakciju publike.

Skuter koji vozi Petrović je pravi prototip, ručno sklapan, koji pruža najveće moguće performanse. Težak je samo 100 kg, a pokreće ga snažni motor od preko 220 konjskih snaga, čime odnos mase i snage za rezultat ima da skuter u deliću sekunde lansira po nekoliko metara u vis, poput projektila.

Način izrade ovakvih prototipova je sličan F1 i motoGP mašinama – sve je podređeno performansama, pa cena ovakvog skutera iznosi oko 40 hiljada evra.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter