Butulija odlazi zbog Čovićevih praznih obećanja

Igor-Butulija

SD Crvena zvezda je u velikim problemima, to nije nikakva tajna, ali čini se da su problemi rukomentog kluba još veći. Novac se duguje gotovo svima, a obećanja stižu li stižu, samo što nikako da se pređe s reči na dela.

Predsednik RK Crvena zvezda Igor Butulija odlučio je da se povuče s te funkcije, jer je od potpredsednika fudbalske sekcije Nebojše Čovića dobio obećanje da će deo novca od generalnog sponzora Gasproma biti uplaćeno i njima, ali se to nije desilo.

Butulija je izdao saopštenje, koje prenosimo u celosti.

– Ovim činom u sadašnjoj situaciji želim da skrenem pažnju da najzad treba učiniti značajne korake, koji će popraviti materijalni položaj rukometnog kluba i da na ovaj način izrazim svoj protest zbog oduzimanja 8 bodova rukometnom klubu od strane pojedinaca u RSS, kojima upravlja autoritarni predsednik RSS Marjanović.

Takvo oduzimanje bodova je jedinstven slučaj, dosad ne zabeležen u našem i evropskom sportu.

Pre nego što sam postao predsednik kluba, u proleće prošle godine, bio sam tri godine trener i za to vreme Zvezda je dva puta bila druga u prvenstvu i u Kupu. Za to vreme stvoreno je pet, šest igrača, koji su od omadinaca postali standardni prvotimci i većina njih su sada reprezentativci naše zemje.

Dovedeni su i neki mladi igrači iz drugih kubova, koji su velika perspektiva kluba i našeg rukometa, oformnljena je omladinska škola, koje ranije nije bilo i sl.

Klub je u to vreme bio u vrlo teškom materijalnom položaju i kao trener, mnogo sam se angažovao na obezbeđivanju finansijskih sredstava, putem donacija i sponzorstva. To je, možda, i bio povod, što su pojedini ljudi iz kluba insistirali da preuzmem funkciju predsednika, što sam posle određenih konsultacija i prihvatio.

Za ovo vreme, koliko sam predsednik, ukupni prihodi koje je klub ostavario, uglavnom putem donacija i sponzorstva, su bili veći nego rashodi, koji su stvoreni u ovom periodu. Problem su postali dugovi od ranije, pre svega prema bivšim igračima.

Sve vreme dok sam bio predsednik, stalno smo bili u makazama između obaveza prema bivšim igračima i obavezama prema aktuelnim igračima koji su igrali. Ako se ne isplaćuju obaveze prema bivšim igračima, RSS je oduzimao bodove, sto i sada čini, a ako se ne isplaćuje igračima, kojii igraju, oni su čak i u štrajk stupali. Ipak i u takvoj situaciji, vraćen je jedan deo starih dugova, ali ne dovoljno.

Mnogo puta i kada sam izabran i u junu i u septembru i više puta kasnije, imali smo direktna obraćanja i uveravanja od odgovornih lica da ćemo dobiti donacije i neke sponzore, ali od svega toga nije bilo ništa.

Od malena sam formiran kao sportista. Već sa 12 godina, počeo sam da igram rukomet u Crvenoj zvezdi. Sa Zvezdom sam bio kadetski, omladinski i seniorski prvak naše zemlje. Sa Zvezdom sam bio i u polufinalu Kupa Kupova Evrope, što je za sadašnje naše klubove nezamislivo.

Teško da bio koji sportista može da shvati i prihvati da može biti lažnih obećanja, a bilo ih je mnogo. Moram priznati da sam, pokazalo se, naivno verujući, da će se obećanja o donacijama i sponzorstvu ispuniti. I sam sam prenosio igračima obećanja da će biti isplaćeni, a pokazalo se da to nije bio moguće.

Ostalo mi je da se izvinim igračima, što smo mi u klubu davali njima obećanja, a nismo ih mogli ispuniti, zato što drugi nisu ispunili obećanja prema Zvezdi.

Vrhunac navedene atmosfere su odluke tzv. Odbora za hitna pitanja našeg fudbalskog kluba, koji je pre par dana raspodelio sredstva dobijena od Gasproma. U više navrata uveravani smo da će deo sredstava pripasti i rukometnom klubu. Razgovarao sam o tome i sa gospodinom Čovićem i imao sam utisak da sa razumevanjem shvata situaciju u rukometnom klubu.

Razumeo bih da su sva sredstva ostala u fudbalskom klubu. Ali kad je deo tih sredstava podeljen drugim klubovima, najviše košarkaškom klubu, bez sredstava za rukometni klub, a što je ranije uvek obećavano, informacija za sve nas u rukometu bila je razočaravajuća.

Kao zvezdaš od malih nogu, uvek sam navijao za sve klubove SD Crvena Zvezde. Solidarnost između klubova SD Crvene zvezde je nešto najnormalnije. Kada sam svojevremeno kao rukometaš Zvezde od strane kapitena svih kubova Crvene Zvezde izabran za sportistu godine SD, to me je ispunilo ponosom, koji i sada traje u meni.

RK Crvena zvezda je oduvek imao odlične odnose sa drugim klubovima i Zvezdinoj prodici klubova, a zlatnim period bio je saradnja sa fudbalskim klubom u vreme kada su sa njim upravljali veliki sportski asovi Dragan Džajić i Vladimir Cvetković.

Molio bih da se formira odgovarajuća radna grupa kako bi se izvšsile pripreme za kadrovska rešenja u rukometnom klubu – stoji u saopštenju Igora Butulije.

Pročitajte i ovo

ZAVRŠENO GLASANJE: Srpske sudije treće na svetu!

Najnovije

HOTSPORT FANTAZI: ‘I tako’ i dalje na vrhu, Stanković prestigao Grubora na drugoj poziciji (FOTO)

Na čelu tabele je poovo došlo do promena, ali je Slobodan Prodan još uvek suvereno prvi.

SUPERBOL: Gledaćemo Petriotse i Falkonse

Petriotsi i Atlanta Falkonsi igraće ove godine u finalu američkog fudbala NFL, 51. Superbolu.

NOVAJLIJAMA GLAVNA REČ: Vujaklija i Pavkov za ubojiti napad Zvezde (SASTAVI)

Crvena zvezda danas igra drugi poslednji duel u Sloveniji.

KRUŠEVAC SE TRESE: Bivši špic Zvezde blizu, Evropa još bliže (FOTO) (VIDEO)

Nakon najave da će Nemanja Tubić, Nemanja Janičić i Enver Alivodić pojačati Napredak, HotSport je došao do informacije da je veoma blizu povrtaka Filipa Kasalice u srpski fudbal.

NAGRADA ZA POBEDU: Ovako izgleda kada šef struke Partizana časti (FOTO)

Nikolić je svoje pulene nagradio večerom u lokalnom ugostiteljskom objektu.

HOTSPORT TIKET DANA: Sužen izbor, ali tu su dvojke na Bešiktaš i PAOK

Uspeli smo juče da prođemo tiket sa siguricama mada je Arsenal pobedio uz dosta sreće, a danas pored suženog izbora odlučili smo se za mečeve po kvotama kladionice ‘Maxbet’.

HOTSPORT SAZNAJE: Bombe u Kruševcu, tri ogromna pojačanja za Napredak! (FOTO) (VIDEO)

Danas bi trebalo da za superligaša potpišu Nemanja Janičić, Nemanja Tubić i Enver Alivodić.

DOBRE VESTI: Napadač konačno na pripremama Partizana (FOTO)

Priča sa Gabalom nije gotova, pa do daljeg Božinova slede obaveze u Partizanu.

HOTSPORT SAZNAJE: Burno u Novom Sadu, uprava Vojvodine suspendovala Melega (FOTO)

Vezista je navodno odbio ponudu od milion evra, a ona zvanično nije došla, i nije otišao u Budvu.