0
Ostali sportovi

Veslači treniraju punom parom

Objavljeno: 11.01.13 u 15:35

Aleksandar Ivković

Januarski ciklus priprema srpske veslačke reprezentacije Srbije počeo je već s prvim danima 2013. I dok je većina ljudi i dalje bila u prazničnom raspoloženju pripremna grupa u kojoj je glavnokomandujući Aleksandar Ivković već je bila u Kotoru, staroj bazi za zimske pripreme srpskih veslača.

Mladi stručnjak je u novom konceptu rada reprezentacije, koji je na snazi dva i po meseca i koji podrazumeva rad po grupama, na čelu grupe u kojoj su Radoje Đerić, Miloš Vasić, Miljan Vuković i Iva Obradović, te juniori Andrija Šljukić i Bojan Došljak.

Nakon decembarske epizode na Jahorini, Ivkovićeva grupa se prvi put u ovim pripremama obrela na Crnogorskom primorju. U analizi dosadašnjeg rada Ivković ističe da je, gledajući sveukupno, zadovoljan svim aspektima rada svoje grupe.

„Krenulo je kilavo, najviše zbog povreda Miloša Vasića i Miljana Vukovića, koje su potom i sanirane. I Iva Obradović je imala mali problemčić s leđima koji je rešen. Trenutno su svi zdravi i sa zadovoljstvom ističem da je sve došlo na svoje mesto. Cela moja grupa zaslužuje samo pohvale za sve što je prikazala u dosadašnjem toku priprema.

Atmosfera i motivisanost na treninzima su na najvišem nivou i zaista je prava milina raditi u takvim uslovima. Trenutno mali problem, ako se uopšte može tako definisati, imamo samo kada su u pitanju pojedini tehnički detalji. U decembru smo bili na Jahorini na 1.700 metara nadmorske visine jer smo se odlučili da taj ciklus priprema bude bazičan.

Sada smo sišli na more a, iako su svi fiziološki parametri na visokom nivou, situacija na vodi nije onakva kakvu reprezentativci žele. Ipak, to ne bi trebalonikoga da brine s obzirom da su izveslali tek 150 kilometra i nema sumnje da će sve ubrzo leći. Najbitnije u ovom trenutku jeste da su se svi odlično prilagodili novom ciklusu i da radimo punom parom“, istakao je Aleksandar Ivković i dodao:

„U prilog tezi da sve ide željenim smerom jeste i poslednje kontrolno testiranje na kojem su postignuti zadovoljavajući rezultati. Šta više Đerić je na ergometru 2×6 kilometra imao najbolji rezultat u svojoj karijeri. Vasić je išao sporije nego lane ali to je i normalno s obzirom na pauzu zbog loma jagodične kosti i operacije nakon toga.

Ostaje da se vide rezultati na narednom testiranju koje će biti na vodi. Na osnovu njih ćemo videti u kom pravcu idemo i šta bi, eventualno, trebalo da se doda ili oduzme u pripremnom periodu nakon toga.“

Poput Dejana Guslova i Aleksandar Ivković smatra da je novi koncept u priprema reprezentacije odličan potez.

„Nema sumnje da je rad u manjim grupama u svakom smislu delotvorniji i svrsishodiniji pod uslovom da imaš s kim da radiš. Budući da se broj vrhunskih veslača u poslednjih nekoliko godina rapidno uvećao došli smo u situaciju da napravimo više kvalitetnih grupa. U svakom slučaju koncentracija je sada na višem nivou.

Takođe, imamo mogućnost da mnogo više vremena i pažnje posvetimo svakom ponaosob budući da je sada jedan trener zadužen za manji broj veslača. Prethodnih godina svi su bili skupa i mislim da je ova promena, u svakom pogledu, mnogo dobra stvar, a nadam se da će se prvi efekti toga osetiti kada krenu takmičenja“, kazao je na kraju Ivković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter