0
Ostali sportovi

Tri kandidata za domaćina OI 2020.

Objavljeno: 07.01.13 u 17:27

Tri grada podnela su zvanične kandidature za organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine. Tokio, Istanbul i Madrid pokušaće da dobiju organizaciju najvećeg sporskog događaja, a odluka ko će biti domaćin biće doneta na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta u Buenos Ajresu, u septembru ove godine.

Delegacije i inspekcije MOK-a će narednih meseci obilaziti gradove kandidate i svoje izveštaje će podneti na seminaru u julu. Tokom marta prvo će obići Tokio, potom Madrid, a na kraju i Istanbul.

Najveće šanse za organizaciju daju se Tokiju, koji je već jednom bio domaćin i koji praktično ima kompletnu infrastrukturu, a veoma dobre šanse ima i Istanbul, koji konkuriše peti put zaredom. Šanse turskog grada porasle su nakon odluke UEFA da se Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. ne održi u jednoj zemlji već širom kontinenta, a Turska je imala ambiciju da bude domaćin tog takmičenja. Prednost Istanbula bi mogla da bude i u činjenici da nikada jedna država a većinski muslimanski stanovništvom nije bila domaćin Olimpijskih igara.

Što se Madrida tiče, njegove šanse su gotovo nikakve, ponajviše zbog činjenice da se španska ekonomija nalazi u jako lošoj poziciji i vlada te zemlje neće moći u potpunosti da pruži neophodne garancije iako tvrdi da bi organizacija OI bila prilika da se pokrene lokalna ekonomija.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter