0
Američki fudbal

Koltsi u Baltimoru, Redskinsi dočekuju Sihokse

Objavljeno: 06.01.13 u 14:24

Sinoć su Teksansi pobedom nad Bengalsima, odnosno Pekersi nad Vajkingsima obezbedli plasman u polufinale plej ofa po konferencijama. Iako smo što zbog loše igre, a što zbog izostanaka ključnih igrača sinoć bili uskraćeni za dobar fudbal, večeras treba očekivati prave šlagere.

U prvom meču dana u Baltimoru se na M&T Bank stadionu sastaju Rejvnsi i Indijanapolis Koltsi.  Rejvnsi koji su prošle sezone ostali bez učešća u Superboula zahvaljujući promašenom fild golu na isteku vremena u finalu konferencije protiv Petriotsa, igraju standardno dobra fudbal sa izuzetnom odbranom i napadom koji je napredovao u odnosu na prošlu sezonu.

Džo Flako je igra znatno stabilnije i iskusnije. U regoluranom delu sezone imao je 58.7% uspešnih dodavanja za ukupno 3817 jardi, bacio je 22 tačdauna, ali i 10 interepšna. Flako će iza leđa imati Reja Rajska koji do sada pretrčao 1143 jarda i postigao 9 tačdauna, dok će mu „kroz vazduh“ glavna meta biti Enkjuan Boldin koji je tokom sezone imao 65 hvatanja ua 921 jard i 4 tačdauna.

Rejvnsi će naravno gledati da veći deo posla završe surovo čvrstom odbranom koja če dodatno biti ojačana igranjem Reja Luisa, koji je zbog povrede propustio gotovo pola regularnog dela sezone. Svojim iskustvom Luis će mnogo značiti odbrani Rejvnsa a motiv više biće mu i činjenica da  je obajvio povlačenje po završetku sezone, pa će sigurno želeti da ona potraje još koju utakmicu više.

Sa druge strane biće verovatno najveće izneađenje šamponata Indijnapolis Koltsi predvođeni fenomenalnim rukije Endruom Lakom. Mladi kvoterbek ima sjajnu sezonu. Procenat uspešnih dodavanja mu je 54.1%, a total od 4374 jarda pasom govori o tome da se uopšte ne ustručava da pokuša i najrizičnija dodavanja.

Kako će reagovati na agresivnu odbranu Rejvnsa ostaje da se vidi, ali ukoliko mu ofanzivna linija pruži koju sekundu više treba očekivati spektakularna dodavnja.

Laku će glavna meta biti veteran Redži Vejn koji je do sada ima 106 hvatanja za 1355 jardi, ali nije mu bio glavna meta u end zoni protivnika jer je Vejn do sada postigao dva tačduana.

Odbrana Koltsa igra sasvim solidno, doduše u odnosu na Rejvnse dozvaljavaju nešto više poena, kao i jardi kako po zemlji tako i pasom.

Koltsima ipak problem može da predstavlja igranje na otovorenom, jer su tim „iz dvorane“, a u Baltimoru se večeras očekuje umereno hladno vreme sa temperaturom oko 5 stepeni, ali se ne očekuju padavine kao ni značajniji vetar.

Meč u Baltimoru na prgramu je večeras od 19 časova po našem vremenu.

Drugi meč dana igra se u Vašingtonu gde će Redskinsi prvi put posle 13 godina igrati plejof utakmicu pred svojim navijačima, a prtotivnik će im biti zahuktali Sijetl Sihoksi.

Doduše ni Redskinsi nisu ništa manje „vreli“. Crvenokožci su u seriji od sedam uzastopnih pobeda, imaju najbolji napad po zemlji u celoj ligi, i dva sjajna rukija. Prvi je kvoterbek Robert Grifin treći, a drugi je raning bek Alfred Moris i ovaj tandem predstavlja glavnu polugu napada Redskinsa.

Grifin je ima procenat uspešnih dodavanja od 65.6% za total od 3200 jardi, ali treba istaći da u odnosu na druge kvoterbeke nije mnogo „bacao“ loptu već je to uradio ukupno 393 puta. Pasom je upisao 20 tačdaunova i ima samo 5 intersepšna. Odličan je bio i u igri po zemlji pa je trčanjem prešao 815 jardi i imao 7 tačdaunova. Alfred Moris je imao 335 nošenja za 1613 jardi i postigao je 13 tačdaunova.

Sihoksi sa druge strane takođe imaju sjajan tandem kvoterbek – raning bek. Ruki kvoterbek Rasel Vilson takođe ima dobar procenat uspešnih dodavanja koji iznosi 64.1 % i slično kao Grifin relativno mali broj pokušaja dodavanja koji iznosi 393. Ima 26 tačdaun dodavanja ali i 10 presečenih pasova. Trčanjem je prešao 489 jardi i postigao četiri tačdauna.

O Maršonu Linču ne treba preterano trošiti reči. Raning bek koji je pre dve sezone majstorskim trčanjem doprineo da Sihoski izbace iz plej ofa tada aktuelne šampione Sejntse, ove sezone ponovo je u sjajnoj formi. Linč je ima 315 nošenja za odličnih 1590 jardi i postigao je 5 tačduana.

Što se tiče vajd risivera i tu su ekipe prilično jednake. Kod Redskinsa je prva opcija Pjer Garson, dok je sa durge strane tu Sidni Rajs.

Odbrane se međutim znatno razlikuju. I dok Sihoksi igraju čvrsto i disciplinovano, Redskinsi igraju klasičnu oportunističku odbranu trudeći se da što više formacijom zbune protivničke napadače.

Ovakva igra često zna da im se obije o glavu, mada treba priznati da su u poslednjim utakmica regularnog dela odigrali vrlo pristojno.

Skinsi dopuštaju protivnicima u proseku 377.7 jardi na utakmici, dok Sihoksi to čine za skorto 70 jardi manje. Takođe u preseku Sihoski dopuste da prime 15.3 poena po meču, a Redskinsi 24.2.

Ostaje da se vidi kako će čvrtsa odbrana Sihoksa reagovati na atipične napade Redskinsa i ukoliko uspeju da zaustave napad po zemlji biće na dorbom putu da obezbede plsaman u polufinale.

U Vašingtonu će danas temperatura biti oko 5 stepeni celzijusovih, ne očekuju se padavine, ali će biti blagog zapadnog i jugo-zapadnog vetra.

Meč na Fedeks fildu igra se večeras od 22.30 po našem vremenu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter