1
Ostali sportovi

Play-off Super Lige u džudou

Objavljeno: 18.12.12 u 22:02

jssslidersuperliga

U prepunoj hali na megdan su izašli prvi protiv četvrtog, odnosno drugi protiv trećeplasiranog tima u ligaškom delu takmičenja. Ove godine u prve četiri ekipe su se plasirale sve ekipe iz Beograda, tako da su u polufinalu radili Partizan protiv ODžK Beograda, odnosno Rekord protiv Crvene Zvezde.

U prvom polufinalu su se sastali OdžK Beograd i Partizan. Prošlogodišnji prvaci Lige, Romantičari sa Karaburme su krenuli furiozno, i u prvom meču u kategoriji do 66kg, Marko Vukićević je ippon-om savladao Miloša Ilića, što je donelo prednost od 2:0, odnosno 10:0 u tehničkim poenima.  Za neizvesnost se potrudio Dragan Mitrović iz Partizana, pobedivši u kategoriji do 73kg Nemanju Nikolića u produžetku, tzv. zlatnom bodu, sa 1:0 preglasavanjem sudija. Naime, sudije su uvidele očiglednu nespremnost i defanzivnu borbu Nikolića , i sasvim zasluženo dodelili pobedu mlađem, ali ovaj put daleko boljem Mitroviću. Rezultat pred meč u kategoriji do 73kg je bio u tom trenutku 2:2. Prelomni trenutak prvog polufinala desio se u meču kategoriji do 81kg, u kome su se sastali Filip Križan za ekipu ODžK Beograda i Stevan Stojanović  za ekipu Partizana. Pri nerešenom rezultatu dok su oba takmičara imala po waza-ari, sudije su dodelile yuko za Križana, što je dovelo do oštrih protesta celog stručnog štaba Partizana, koji je smatrao da je sudijska odluka bila pogrešna. Meč  je završen rezultatom 5:0 za Križana i ODžK Beograd je poveo sa 4:2. Ispostavilo se da je taj duel prelomio konačan rezultat, jer je već u sledećem meču u kategoriji do 90kg Miloš Vukićević iz ODžK Beograda efektno ippon-om savladao Uroša Nenkovića i ukupan rezultat postavio na , za Partizan nedostižnih 2:6. U poslednjem meču, koji je za konačan rezultat bio bez značaja, u kategoriji preko 90kg, Nebojša Mandić iz Partizana je savladao Milana Dišovića sa 7:0 i tako postavio konačan rezultat 6:4 (25:7) za ODžK Beograd. Romantičari su ponovo bili u finalu, pretendujući na odbranu titule.

U drugom polufinalnom duelu sastali su se Rekord , koji je važio možda i za prvog  favorita ovogodišnje Super Lige i Crvena Zvezda , moramo reći oslabljena povredama tri svoja prvotimca, medju kojima i olimpijca Dmitrija Gerasimenka .  U prvom meču su se sastali danas izuzetno raspoloženi  reprezentativac Ilija Ciganović za Rekord, i mladi , talentovani kadetski prvak Evrope Strahinja Bunčić za Crvenu Zvezdu. Pobedio je  iskusniji Ciganović sa ubedljivih 7:0, čime je Rekord je poveo sa 2:0. U drugom meču, u kategoriji do 73kg su se borili Nemanja Petrović za Rekord i Nikolić Milan za Zvezdu. Sjajno izdanje i veoma uzbudljiva borba dva mlada borca , dovela je do produžetka i zlatnog boda. U trenucima kada su oba takmičara bila vidno iscrpljena posle bespoštedne borbe, sevnulo je prelepo bacanje Petrovića za ippon, i Rekord je poveo sa 4:0. U trećem meču, u kategoriji do 81kg, Boško Ostojić iz Zvezde je efektno ippon-om pobedio Ivana Maleša i smanjio prednost Rekorda na  4:2. Ispostaviće se da je to bila i jedina pobeda crveno-belih u ovom duelu, jer je prvo u kategoriji do 90kg, Aleksandar Kukolj, inače jedan od naših najboljih džudista, pobedio ippon-om Marka Vukovića, a zatim i Filip Simić waza-arijem veterana Andriju Đurišića u kategoriji preko 90kg. Konačan rezultat, ubedljivih 8:2 (34:10) za Rakovičane.

U finalu su se radila dva meča, a ukupni rezultat se sabirao, što je dalo i konačnog pobednika ovogodišnjeg izdanja Super Lige Srbije u džudou.  Idemo redom. U kategoriji do 66kg, Ciganović i Vukićević su dosli do zlatnog boda, u kome je Ciganović yuko-om uspeo da savlada protivnika i donese  Rekordu prednost od 2:0. U kategoriji do 73kg, Đorđe Tomić pobedjuje waza-arijem indisponiranog Nemanju Nikolića iz ODžK-a i Rekord već ima 4:0. Kategorija do 81kg donosi ponovo uzbudjenje zlatnog boda. Sudije u jednom trenutku dosudjuju kaznu Križanu i Ivan Maleš pobedjuje sa 5:0, a Rekord dolazi do 6:0 u ukupnom rezultatu. Ova odluka sudija je dovela do oštrih reakcija sa klupe Romantičara, ali su sudije ostale pri svome. U kategoriji do 90kg, sjajni Kukolj je prosto zbrisao sa strunjače, čini nam se u ovom meču previše rezervisanog  Miloša Vukićevića. Ippon za 8:0 za Rekord. U poslednjem meču prvog duela u kategoriji preko 90kg, reprezentativac iz redova ODžK Beograda , Milan Dišović, pobedjuje u zlatnom bodu Stefana Jurišića sa 5:0 i donosi tračak nade Romantičarima da bi mogli u drugom duelu da poprave utisak i stignu prednost Rekorda. Ali već u prvom meču do 66kg, ponovo Ciganović, ovoga puta ippon-om deklasira Vukićevića, i Rekord povećava prednost. U kategoriji do  73kg trener ODžK Beograda rotira takmičare, i Križan protiv Petrovića u produžetku meča sjajnim ippon-om smanjuje prednost Rekorda. Poslednju šansu da nešto učini, ekipa ODžK-a ima u kategoriji do 81kg, gde im je bila potrebna pobeda za eventualnu odbranu titule. Iskusni Nemanja Nikolić protiv Maleša  pravi kardinalnu grešku , primenivši zabranjeni hvat za nogu. Sudije posle konsultacije sa kontrolorom suđenja dodeljuju mu eliminišuću kaznu, čime je i teoretski Rekord dobio ukupni meč , i deseti put u istoriji postao prvak Super Lige. Do 90kg, zatim, Kukolj ponovo baca Vukićevića na dva waza-arija za 10:0. Preko 90kg, iskusni Dišović sjajnim bacanjem za ippon, svojom specijalkom, donosi utešni bod za ODžK Beograd. Krajnji rezultat drugog duela je 6:4 (30:20) za Rekord iz Rakovice.

Sumirajući celokupnu ovogodišnju Super Ligu Srbije, možemo reći da je Rekord sasvim zasluženo došao do pobedničkog postolja. Tokom cele Lige su pružali sjajne partije, grabivši sigurno ka tituli. Sve pohvale i čestitke momcima iz Rakovice na prikazanom džudou i borbenosti. Godinama imaju vrhunsku školu džudoa i  iznedruju sjajne borce iz svojih redova. Iako su pre nekoliko godina ispali iz superligaškog društva u niži rang, vratili su se ekspresno i posle par godina uspeli da osvoje Ligu. Uz čestitke, pomislili smo kako bi bilo dobro da uz određena pojačanja učestvuju i u Ligi Šampiona Evrope.  Medjutim to je poduhvat koji zahteva velika finansijska sredstva, i pitanje je da li bi to mogli da isprate, s’ obzirom da je džudo uslovno rečeno mali sport kod nas, u koji se veoma malo ulaže.

0
0

1 Komentara

  1. When I first saw this title Play-off Super Lige u džudou | HotSport – Sportske vesti na jednom mestu i uvek na vreme on google I just whent and bookmark it. hi!,I really like your writing so much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I require a specialist on this area to resolve my problem. May be that’s you! Looking forward to peer you.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter