0
Ostali sportovi

Spasao Oliveru Jevtić i ostao bez prstiju

Objavljeno: 14.10.12 u 11:31

Stenli Kipruti, Kenijac, atletičar, svetski prvak, trenira sa našom Oliverom Jevtić u Užicu. Mnogi se pitaju odkud on tu, u Užicu, sa našom dugoprugašicom. Ova priča ima mnogo dublju pozadinu. Kenijac na levoj šaci ima samo palac. Ostalim prstima platio je ceh kada je tokom građanskog rata spasao našu Oliveru i njenog trenera Slavka Kuzmanovića.

 
“Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba”, priča za Blic ovaj hrabri atletičar.

 
Olivera i Slavko su se u Keniji pripremali za maratonsku trku na Olim’pijadi u Pekingu 2008. godine.

 
“Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli”, seća se Slavko Kuzmanović.

 
Olivera objašnjava kako su izgledali ti dani u Keniji.

 
“Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju”, priča Olivera i nastavlja.

 
“Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka”, rekla je srpska maratonka.

 
Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad”, nastavlja Slavko.

 
Stenli Kipruti objašnjava situaciju u kojoj je ostao bez prstiju i kako je sledeće godine postao svetski prvak.

 
“Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste… Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji”, prepričava Stenli Kipruti.

 
Kenijac je već neko vreme u Užicu, Oliverin je i Slavkov gost. Zavoleo je Užice i Zlatibor.

 
“ Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu“, kažu za Blic Olivera i Slavko.

Stenli nije ostao imun na srpsko gostoprimstvo i običaje.

“Zaticao sam ga po Zlatiboru kako po selima sedi sa ljudima i gustira pršutu i rakiju. Ovo drugo mu se posebno svidelo. Još malo pa se vraća u otadžbinu, ali će uskoro opet biti sa nama. Atletski klub „Mladost“ predstavljaće Srbiju u Kupu evropskih šampiona u krosu. Za takmičenje imamo pravo da prijavimo jednog stranca. To će biti Stenli Kipruti”, kaže Slavko Kuzmanović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter