0
Ostali sportovi

Licemerje Francuza

Objavljeno: 03.10.12 u 16:35

Kada se osvajaju medalje na najvećim svetskim takmičenjima i kada igrači dobijaju najveća individulana priznanja, svetski mediji ne razmišljaju o poreklu njihovog reprezentativca, već ističu svoju zemlju. Zemlju za koju igrač nastupa. Ali kada se dogodi nešto skandalozno, šokantno, onda ti isti „ponosi njihove nacije“ su poreklom iz druge zemlje.
Poslednji primer ove dvoličnosti je i nekada najbolji igrač sveta Nikola Karabatić. Francuski reprezentativac srpskog porekla je optužen da je umešan u aferu oko nemaštanja utakmice njegovog Monpeljea, zajedno sa svojim bratom Lukom Karabatićem i Mladenom Bojinovićem.
Kada je obelodanjena afera veliki broj francuskih medija je odmah „prekrstio“ Karabatića iz „francuski šampion“ u „francuski reprezentativac, srpskog porekla“.
Protiv takvog pristupa istupio je poznati nedeljnik “Le Nouvel Observateur”, smatrajući da je licemerno veličati francusku pripadnost sportista kad se postižu uspesi, a isticati njihovo nefrancusko poreklo, kad se pojave afere.
“Nacionalnost ne objašnjava greške pojedinaca”, smatraju u uglednom nedeljniku.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter