0
Ostali sportovi

Pokrajinski sekretar za sport Marinika Čobanu poslala je ministarki Alisi Marić otvoreno pismo sa zahtevom za ukidanje MMA sporta.

Vojvodina traži ukidanje MMA!

Objavljeno: 18.09.12 u 18:55

Očigledno da je u našoj zemlji sve fantastično i divno, čim neko ko uopšte sudeluje u vlasti ima vremena za ovakav neki zahtev, naime povodom MMA borilačkog meča koji je u subotu održan u hali Pionir, vojođanski Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zatražio je od ministarke za omladinu i sport Alise Marić da MMA izbaci sa liste sportskih grana.

Marinka Čobanu traži u otvorenom pismu da se ispoštuje zakon koji, kako ona kaže, decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama.

Elem, da vidimo šta još ova gospođa kaže u tom pismu:

Poštovana,

Zahtevamo da što pre donesete odluku da se MMA borilački sport, koji je vašim Pravilnikom o granama sporta prepoznat kao grana sporta u Republici Srbiji, izbaci sa liste sportskih grana i na taj način ispoštuje zakon o sportu, koji decidirano zabranjuje bavljenje ovakvim borbama.

Kako je poznato, MMA se bazira na slobodnoj brobi dva borca koji se odvija u osmougaonom kavezu (oktagon). Samo i me MMA („Mixed martial arts“) znači mešavinu više borilačkih veština koje praktično čine borbu potpuno slobodnom i dozvoljava udarce i zahvate koji mogu dovesti do teških povreda, pa i smrtnog ishoda, o čemu svedoče brojne činjenice.

Zakon o sportu je, prepoznajući štetnost i društvenu opasnost ovakvih borbi, sa namerom da zaštiti pre svega mlade ljude i sportiste od povređivanja i brutalnosti, doneo odredbu koja je sazdržana u članu 158, stav 6, a koja glasi: „Zabranjeno je organizovanje bilo kakve sportske priredbe koja se temelji na tzv. slobodnoj borbi dva ili više lice (borbe u kavezu), kao i učešće u takvoj priredbi“, te je za nepoštovanje ove odredbe utvrdio i prekršajnu novčanu kaznu za organizatora ovakvog takmičenja od 100.000 do milion dinara

Kako je gore navedeni Pravilnik o sportskim granama Ministarstvo donelo posle stupanja na snagu Zakona o sportu, uvrštenje MMA u sportske grane koje prepoznaje Republika Srbija predstavlja praktično kršenje zakona o sportu. Na osnovu takvog Pravilnika o sportskim granama, u Agenciji za privredne registre je i na teritoriji AP Vojvodine registrovano nekoliko sportskih klubova za granu sporta „MMA borilački sport“, a sada postoji i savez na pokrajinskom nivou, dok se protivno Zakonu održavaju javne priredbe MMA kakva je bila i poslednja u hali Pionir u Beogradu. Stoga je Pokrajinski sekretar za sport i omladinu dužan da reaguje, što ovim putem i činimo inisistirajući na što bržoj intervenciji resornog Ministarstva i eliminisanja MMA iz Pravilnika o sportskim granama.

 Smatramo da je dužnost Ministarstva omladine i sporta da poštuje sve zakone, a posebno zakon iz svoje oblasti čiji je predlagač bio. Stoga vas javno pozivam da preispitate Pravilnik o sportskim grana u Republici Srbiji i MMA i slične borbe izbacije sa spiska spornih grana“, navodi se u pismu Marinke Čobanu Alisi Marić

Još otkada je usvojen zakon o sportu, 1. aprila prošle godine, zatraženo je tumačenje po pitanju MMA borbi koje nije dobijeno do dana današnjeg. Kakva će odluka ministarstva biti, ostaje da vidimo, ali se iskreno nadamo da MMA neće biti zabranjen. Verujemo da je ovakav zakon napisan kako bi se sprečile eventualne ilegalne borbe u nekontrolisanim uslovima, što MMA nikako nije. Svaki borilački sport nosi određene rizike ali ne vidimo kako se MMA razlikuje drastično od npr. boksa ili kick boksa po pitanju bezbednosti učesnika.

MMA je ponovo popularizovao borilačke sportove, koji iako izgledaju nasilno, statistički imaju manje ozbiljnijih povreda nego npr. fudbal, košarka, ragbi…Neumesno je i podsećati koliko je fudbalera umrlo na terenu prošlih godina ali podsetićemo na povredu Vejna Runija od pre par nedelja, gde se ispostavilo da mu je život visio o koncu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter